Friday, December 28, 2012

Aleescha dah pandai ketawa

Terkekek-kekek Aleescha ketawa. Dan ianya sungguh bisa buat hati ibu rasa sebak. Sebak. Sebak sehingga hampir menitiskan air mata. Terasa begitu cepat masa berlalu, cepat benar Aleescha membesar.

Ada banyak post dalam draft.
Tapi, ini mesti publish dahulu.
Sebab terlalu excited anak dah pandai ketawa.
Hari-hari menanti saat ini.
Dan hari ini, 28 December 2012, tamat penantian.

*smile*

**************************

Petang tadi sebelum mandi, biasanya I akan main-main dengan Aleescha. I akan buat exercise kayuh basikal la, I akan urut-urut kaki dan bahu die la, urut 'I Love You' kat dada and perut die la. Suka tengok aksi die lentok-lentokkan badan die. Mungkin die geli, mungkin. Hihi. Sambil borak-borak dengan Aleescha. Seronok sebab dia dah pandai bercakap bahasa baby. Hik hik hik. Masa nak mandikan Aleescha adalah waktu paling I suka. Paling rasa Aleescha sayang sangat ibu. Paling rasa Aleescha kenal, ini ibunya. Ahhh, melting.. Dalam waktu I main-main dengan dia, I genggam jari-jari dia dengan tangan I. I agah-agah dia sambil gerakkan tangan dia. Suka betul dia. Suka terkekek-kekek. I lagi la seronok dok mengagah. Cubaan untuk rekod a video tak berjaya. Dia senyap dan tengok aje kat my phone. Huhu. Jadi, tak berjaya. Kita cuba lagi next time. Hmmp.

Dan ini yang pertama kali dia terkekek-kekek depan I.
Hati jadi sayu. Sayu sangat.
Sebab hari-hari menatap muka Aleescha.
Sebab hari-hari tengok apa aktiviti Aleescha.
Sebab hari-hari tunggu moment 'Saat Yang Pertama Kali'.

Hari Ahad ni, I dah nak start kerja setelah cuti 90hari.
Mesti saya akan missed moment-moment indah 'Saat Yang Pertama Kali'.
Sigh. Harus bersedia.


Aleescha Sophea at 2 months ++


Mommy loves you so much!



Monday, November 12, 2012

30 Hari Melihat Dunia


Masih di ingatan saat bertarung di labour room.
Masih di ingatan saat pertama kali mendegar tangisanmu.
Masih di ingatan saat pertama kali bertentang mata denganmu.
Masih di ingatan saat pertama kali berada dalam rangkulanku.



Happy 1-month old, Aleescha Sophea.

Doa ibu, "Semoga menjadi anak yang baik akhlaknya, menjadi anak yang solehah, sentiasa taat pada Allah, ibu dan ayah, rajin belajar, cerdik dan pintar pemikirannya. Semoga sentiasa dirahmati dan diberkati oleh Allah, semoga sentiasa dilindungi olehNya".
Amin Ya Rabbal A'lamin


Current Weight : 4.2 kg
Current Length : 53 cm
Current head circumference : 35 cm


Cerita tentang 1-bulan:

  • Aleescha dah kenal ibunya. Dan pandai pandang dan tenung muka ibu.
  • Menyusu setiap 2-3 jam sekali.
  • Jadual tidur : Pagi - 10.30pagi, T/hari - 12.00t/hari, Petang - 3.00petang, Malam - 8.00malam
  • Terkejut dengar bunyi guruh.
  • Menangis bila lapar, tanda nak susu ibu la tu.
  • Masih setia dengan susu ibu kerana susu ibu adalah yang paling terbaik! =)

Thursday, October 11, 2012

The arrival


Introducing..


Aleescha Sophea


Date of birth : 11 October 2012
Time of birth : 3.02 am
Sex : Girl
Weight at birth : 3.2 kg
Length at birth : 51 cm
Head circumference : 32 cm

Monday, October 1, 2012

The waiting game


Masih setia mengira detik.
Masih setia menanti hadirmu.
Masih teruja rasa melalui lewat hari-hari akhir ini.

Dalam debar, ada rasa tidak sabar menanti hadirmu.
Dalam debar, ada rasa tidak sabar menanti saat  hangatnya rangkulan pertama.
Dalam debar, ada rasa tidak sabar menanti waktu pertama kita bertentang mata.


 
Oktober 1, 2012
10:34 pm
Kuantan
 @38 minggu
 


Saturday, September 29, 2012

Bila perut berombak-ombak

Boringnya blog tanpa entry baru. Sigh.
Hari-hari memang ada rasa nak menulis entry baru, tapi apakan daya, di office tak boleh update, mungkin mereka blocked atau system bermasalah. Tapi kan, Facebook.com bebas pula untuk dilayari! Haha.

Dan banyak cerita nak dijadikan cerita di blog.
Tapi, semuanya hanyut sudahhhhhh!
Alahai. Tapi takpe, nanti kite selak buku pink tu, mesti kite ingat kejadian pada hari itu.

21 September 2012.

Sudah 37weeks and 2days. Seriously, memang ada rasa sangat tak sabar untuk tengok baby dalam rahin ni keluar tengok mommy and daddy and semua lah. Hehe. Cuma tanya-tanya aja pada baby, "Bile baby nak keluar ni? Keluar lepas pay-day eyh".. HAHAHAHA. Gitu. Seronok baby dah besar sekarang. Baby dah pandai beri respond. Kalau cakap-cakap dengan dia, mesti die tendang-tendang atau buat aksi geli-geli kat bawah uterus.

Tapi, sekarang dah kurang rasa pergerakkan baby. Tak macam sebelum ni, setiap jam akan bergerak aktif. Sekarang, mungkin baby dah besar, dan rasa sedikit sempit dalam rahim. So, dia nak gerak-gerak, agak terbatas. Hanya boleh beri tendangan sahaja mungkin. Atau menghimpit ginjal mommy sahaja mungkin. Kadang mungkin baby sedikit stress kot, nampak badan ke montot baby ni, menonjol-nonjol. Hehe.


video


Nampak tak baby bergerak-gerak. hehe. I tak tau la baby tengah buat apa kalau gerakkan begitu. Hehe. Selalunya, aktiviti gini, lepas I dinner, dan sedang menonton news at TV3. Hehe. Mula la, baby pun sibuk nak tunjuk aksi. Huhu. Whateverla baby, as long as baby baik-baik aje dalam rahim mommy. Hee.

Dan ini cerita tentang semalam.

Semalam tiduur dalam kesejukkan, sebab bumi Kuantan dibasahi hujan. Best la tidur sejuk-sejuk. Tapi, lupa nak pakai stokin. Jadinya, merasalah kaki cramp bila mana menggeliat secara terlebey sudah. Mujurlah ada suami di sebelah. Tak dapat bayang kalau suami takde di sebelah. So far, setiap kali terkena kak cramp ni, suami masih ada di sisi la.

Selalunya, akan kejut suami secara ganas. "Abang, kaki kita cramp, adui, adui", sambil pukul laju-laju badan suami. Memang drama betul I ni.

Dan suami, bangun dengan secara paksa dan pantas betul, "Mana, kaki mana"... "Ni, ni, ni"... Sambil angkat kaki yang sakit tuu. Sabar ajela, suamiku.

Dan memang, sentuhan dari suami adalah pengubat segalanya. Sekejap aje dah reda sakitnya. Memang sekejap je la. Dalam 2 3 minit dah boleh lena semula. Hehehe.

Tak ucap terima kasih pun pada suami, terus layan mata, syoknya tidur. Selalu fikir, nanti dah ada baby, tak dapat dah tidur lena 9 jam sehari. Jadi, masa ni lah kita bantai tidur lama-lama. Hehehehhe.

Dan ini, bakal jadi kenangan indah dalam melayari perjalanan selama mengandungkan anak kami.
Kaki cramp.
Bangun tengah-tengah malam semata nak p toilet bukan sambung buat tahajjud pun. Aduhai.
Suami tolak semua job outstationnya semata kerana isteri yang sedang sarat ni ha.
Pengorbanan orang kata.

Sungguh, tak sabar rasa nak tunggu baby ni keluar. 
Tapi, jauh di sudut hati, rasa sangat rindu waktu-waktu yang telah dilalui sepanjang pregnantkan baby ni.
Dengan emosinya. Dengan rasa malasnya. Dengan rasa tidak dayanya. Dengan pelbagai rasa lah.

Erm, doakan semoga saya selamat bersalin dan proses bersalinkan anak ini dipermudahkan olehNya.
Amin.



Thursday, August 9, 2012

Cerita tentang 31 weeks

Dah masuk 31weeks.
Makin berdebar. Sungguh.
Tapi, 3rd trimester paling best perjalanannya.
Except, nak tunggu rasa sakit bersalin je la, kot?
Hee. Ok, nerves!

Barang baby almost completed da.
Nasib ada Baby Expo kat MidValley tempoh hari.
Memang list out kan semua benda yang nak beli kat Baby Expo.
Ada la 1-2 barang yang tak dapat.
And, Alhamdulillah, membeli dengan checklist di tangan, sangat menguntungkan.
Memang dah siap-siap tuliskan brand sekali based on recommendations daripada mommy-mommy sekalian.
Terus terjah booth, tanya-tanya sikit salesgirl, ok item paid!

Sekarang ni, baby suka mengeras dalam perut.
Dan baby suka gerak-gerak.
Dah kurang berpusing rasanya.
Mungkin ruang dalaman dah sempit. Hihi.

Dan, tiap kali baby mengeras, mulalah usap-usap perut.
Main teka-teka.
Ni lengan baby, ke?
Ni kaki baby, kot?
Ni montot baby, agaknya?
Ni badan die ni...
Haha, it's so fun!
Lepas tu gelak sorang-sorang sebab geliiiiii.... hehee

And we yet to do our first 4D scan.
Last week pergi, tapi Klinik Wyko, Kuantan tutup la pulak.
Lepas tu heading to Hospital Pakar MUIP, Kuantan.
Tak boleh walk-in la pulak.
Have to make an appointment. Sigh.
So, husband cakap, takpela, kite walk-in kat Klinik Wyko je la nanti.
And, ni baru tahu, kawan cerita dekat KMC pun boleh walk-in juga.
So, esok mesti nak kena pergi buat 4D scan juga.
Dah nak masuk 8 bulan. Ok, double nerves!

But, all in all, i really enjoyed this pregnancy journey!
To those yang masih TTC, doa banyak-banyak, baca Al-Quran selalu, solat hajat rajin-rajin, jaga makan.
Elakkan makanan berlemak, makanan fast food, makan banyak buah dan sayur bayam!

Till next entry.

Thursday, August 2, 2012

Tentang Ramadhan tahun ini

Alhamdulillah, saya masih berpeluang berpuasa penuh sehingga hari ini. Semoga hingga berakhirnya Ramadhan tahun ini, saya masih berpeluang untuk berpuasa penuh. Amin.

Teringat pula coretan Ramadhan tahun lepas : Ramadhan tahun ini. Dah bergelar isteri. Cumanya masih tinggal berjauhan. Seorang di Kedah, seorang di Kuantan. Tapi, tahun ni, kami dah sebumbung. Dan, tidak tinggal juga ada insan bernyawa dalam perut saya yang sudah saya kendong selama 7 bulan ini. Alhamdulillah.

Dan seperti azam tahun lepas, hendak rajin-rajin masak untuk suami. Hehe. Tercapai. Hampir hari-hari I akan masak untuk kami berbuka. Ada jugak beli kat bazaar. Alhamdulillah, saya bangga dengan pencapaian saya. Hihi.

Bangun siapkan sahur seawal jam 4.15pagi. Panaskan lauk, kejutkan suami, dan bersahur.
Sambil tunggu Subuh, kite jemur baju.
Lepas Subuh, kita tido-tido ayam.
Kemudian bangun untuk siap-siap pergi kerja dan gosok baju kita dan suami.
Lepas tu, berkejar-kejar la kite ke tempat kerja. Hehe.
Sometimes, kite tekan hingga cecah 100km/h.
Suami tak tau ini. Kalau dia tau, habislah kiteeeeee...
Setiap pagi, dia akan pesan, "Drive slow-slow".
Okla tu, tak cecah 120km/h lagi kan. Heh.
Sampai ofis, mulakan kerja.
Jam 10 pagi mulalah mata berair dah tak menahan nak tido!
Maka, terlelapla kejap. Hohoho.
Petang pun macam tu jugak. Lagi la haruu..
Pernah beberapa kali kantoi dengan boss! Haha.
Nasib boss memahami. Heh.
Pulang dari kerja, terus memulakan aksi di dapur.
Sehingga lah waktu berbuka.
Mulalah melepet. Penat woh!
Jam 9 lebih, mata dah mengantuk, jadi tidolah kite. Hehe.

Saya katakan, berpuasa dengan melayan suami, siapkan juadah, sambil membawa perut, amat penat.
Hats off to all mommies in the world!
Andai ada suami yang ringan tulang, anda sungguh bertuah!

Ramadhan tahun depan, coretan berkisah dengan suami dan baby pula.
Bagaimanakah kehidupan? Masih panjang untuk difikirkan. Heh.



Monday, July 2, 2012

Pertama kali tahu gender si anak


6 bulan sudah. Alhamdulillah.

Tapi, satu barang ape pun tak beli lagi. Checklist lagi la entah ke mana. Berbeza dengan persiapan masa nak kahwin dulu. I know exactly what i want. Tu yang setahun lebih buat persiapan pun ok je, takde waktu blur. Bila sebut nak beli barang baby, checklist baby, seriously, BLUR. hehehee..

Nak-nak bila tak tau gender baby. Lagilah rasa semuanya tersekat aje nafsu nak membeli. Hoho. Terus decide, ok, kena p clinic jugak ni, harus p scan jugak ni. Heh.

Jadi, pergi la scan kat Al-Farabi. Scan 2D sahaja. Sambil-sambil nak buat monthly checkup. Bila part scan perut tu, konon-konon buat tanya doc, " Dah boleh nampak gender baby ke, doc?" Tanya dengan innocent sekali. Haha. Doctor pun terang........ Dah keputusannya adalah rahsia gitu. Hehee. Bukannya apa, sebabnya, i tak nampak clear sangat pun! Haaa itu kesahnya!

Sebab excited sangat nak scan gender baby, malam sebelumnya dah usap-usap perut, cakap-cakap dengan baby. "Esok kita nak p jumpa doctor, nak scan perut. Baby jangan malu-malu ok tunjuk mummy, baby girl or boy, ya". Dan memang baby mendengar kata. Punyalah tunjuk montot kat mummy die, sambil kaki diangkat-angkatnya. Hehehehehe. Good job, baby, good job. You deserve a Baskin Robbins later.

Kini, gender dah tahu. Tapi masih lagi was-was. So, to be safe, saya akan beli secara memilih neutral colour dulu la. Hehe. Tapi, sangat tak tahan melihat barangan warna PINK! Aduhai..

Checklist baby tak siap lagi. Heh.

Thursday, March 29, 2012

Confirm ke tak?

Baru 2 hari lewat, I dah gelabah nak buat prgnancy test. Erm, actually ada sebabnya. Ceritanya begini...

I dapat surat daripada HQ mintak I hadirkan diri untuk menjalani kursus.. Something to do with my job la kan. Untuk memantapkan lagi skill mengajar tu.. I tak happy dengan news tu. I have to be apart with my husband nearly 9 months tau. Termasuk sekali intership la. Dah la intership tu 6 bulan tu kena p tempat orang lain. Which means, ianya di luar Kuantan. I memang tak nak lah, dah la baru je dapat transfer and baru je stay serumah dengan husband. I mula lah mencari alasan yang kukuh. Hehe.

Hence, the pregnancy test.

Alhamdulillah, syukur, Positive! Hehehe.

Balik dari office, singgah farmasi and beli test kit. Berdebar. Sebab sebelum ni memang selalu test pun. Tapi kecewa la kan. So memang dah malas dah nak test. Dahla takde apa-apa symptom. Cuma saya sedar badan saya naik. Dan semua jeans saya dah tak boleh muat okeh. Paling ketara, bila saya try on baju kurung moden yang saya tempah dan baru siap. Ada bonjolon lemak di perut. Dan menjerit-jeritla, oh dah gemok, tak suka tak suka. Sttress Stress.

So, 7 Febuary 2012, balik aja dari office, sampai je rumah, terus buat test. Ada 2 line. Tapi samar-samar. Tapi saya pasti memang dah ada. HIHIHIHI. Snap picture and MMS to my dear husband.


"Be home safely daddy-to-be!" 

Terus husband call dan tahu die speechless. Hihhihi.

"Alhamdulillah.. Nak nangis rasa ".  
Hihihihi. And the conversation lepas tu, I dah lupa. Tu je yang I ingat. Hehe..


Alhamdulillah. Syukur. Berkat doa semua orang. =)
Terus sujud syukur.

Thursday, February 9, 2012

The first 2 lines

Period saya sangat tidak teratur sebaik selepas saya berkahwin. Ye, saya mengalami sindrom irregular period. Stress, memang stress. Sebab saya percaya to conceive, mesti ada regular period dan period adalah normal. Normal means cycles mesti between 28-35 days. Datang secara tetap. Setiap bulan mesti datang secara tetap. Pernah, saya mengalami cycles terpanjang seumur hidup saya (seingatnya-lah) selama 49 days! Dan bulan itu, saya ingatkan saya sudah hamil! Dengan pelbagai symptom orang hamil. Haha. Tapi, part paling sedih bila buat UPT, resultnya adalah negative. KECEWA. Dan tunggulah sehingga period datang menjelma.

Dalam hati, sentiasa berusaha untuk mencari supplement untuk regularkan period kembali. Pantang orang tagged me untuk produk kesihatan, i akan baca review. Lepas tu, ok beli. Amalkan. Tengok period tak jugak regular. Stress. Tapi, tak nafikan ada yang bagus dan mujarab dan period saya kembali regular. Saya amalkan makan vitamin dari Shaklee. Nak cuba? Boleh email saya dan saya akan cuba bantu. Bulan kedua amal vitamin, saya dah dapat regular period. Dan bulan seterusnya, cycles adalah tetap juga. I inform pada husband, yeay, dah dapat regular period. Let's try hard. Hihi.

At that moment, saya masih berjauhan dengan suami. Kami PJJ. Setiap kali minggu subur, kami mungkin terlepas kerana kesibukkan kerja. Atau mungkin telur dah nak keluar, tapi saya masih di Kulim. Dan mungkin juga saya kepenatan naik turun bas memakan masa 11 jam itu.

Tiba waktu saya dapat transfer ke Kuantan, saya kata dengan diri sendiri, ini peluang paling kena rebut. Jadi, saya perlu tahu bila waktu saya ovulate. Dan kerana semuanya di hujung jari, website ini sangat membantu saya:


Saya key-in semua data.
Saya click 'Plan It!'

Dan semua maklumat keluar.

Dan saya text husband, " Kite kena berusaha keras pada XX hingga XX".

Tapi ada sedikit hampa bila waktu saya ovulate itu, kami ada begitu banyak aktiviti.
Suami outstation to KL for 2 days.
Cousin wedding di Johor.

Dan, saya tidak berapa mengharap.
Tapi, masih terus mencuba.

Perlu ingat, sperms boleh hidup di antara 2 sehingga 5 hari. Dan ovum hanya bertahan sehingga 24jam je kan?
Jadi, kite perlukan kekuatan sperms untuk terus hidup dan berharap agar ianya bertemu dengan ovum saat dia matang. Ok, tak mahu cerita lebih lanjut, u know what i mean, kan? Hihi.

Dan sehingga la waktu end cycles.

=)
I can smell something.
Missed period.
Paling ketara!

Dan seterusnya, saya buat test sendiri.
Dan ini resultnya :



Alhamdulillah, syukur Ya Allah.