Saturday, September 29, 2012

Bila perut berombak-ombak

Boringnya blog tanpa entry baru. Sigh.
Hari-hari memang ada rasa nak menulis entry baru, tapi apakan daya, di office tak boleh update, mungkin mereka blocked atau system bermasalah. Tapi kan, Facebook.com bebas pula untuk dilayari! Haha.

Dan banyak cerita nak dijadikan cerita di blog.
Tapi, semuanya hanyut sudahhhhhh!
Alahai. Tapi takpe, nanti kite selak buku pink tu, mesti kite ingat kejadian pada hari itu.

21 September 2012.

Sudah 37weeks and 2days. Seriously, memang ada rasa sangat tak sabar untuk tengok baby dalam rahin ni keluar tengok mommy and daddy and semua lah. Hehe. Cuma tanya-tanya aja pada baby, "Bile baby nak keluar ni? Keluar lepas pay-day eyh".. HAHAHAHA. Gitu. Seronok baby dah besar sekarang. Baby dah pandai beri respond. Kalau cakap-cakap dengan dia, mesti die tendang-tendang atau buat aksi geli-geli kat bawah uterus.

Tapi, sekarang dah kurang rasa pergerakkan baby. Tak macam sebelum ni, setiap jam akan bergerak aktif. Sekarang, mungkin baby dah besar, dan rasa sedikit sempit dalam rahim. So, dia nak gerak-gerak, agak terbatas. Hanya boleh beri tendangan sahaja mungkin. Atau menghimpit ginjal mommy sahaja mungkin. Kadang mungkin baby sedikit stress kot, nampak badan ke montot baby ni, menonjol-nonjol. Hehe.


video


Nampak tak baby bergerak-gerak. hehe. I tak tau la baby tengah buat apa kalau gerakkan begitu. Hehe. Selalunya, aktiviti gini, lepas I dinner, dan sedang menonton news at TV3. Hehe. Mula la, baby pun sibuk nak tunjuk aksi. Huhu. Whateverla baby, as long as baby baik-baik aje dalam rahim mommy. Hee.

Dan ini cerita tentang semalam.

Semalam tiduur dalam kesejukkan, sebab bumi Kuantan dibasahi hujan. Best la tidur sejuk-sejuk. Tapi, lupa nak pakai stokin. Jadinya, merasalah kaki cramp bila mana menggeliat secara terlebey sudah. Mujurlah ada suami di sebelah. Tak dapat bayang kalau suami takde di sebelah. So far, setiap kali terkena kak cramp ni, suami masih ada di sisi la.

Selalunya, akan kejut suami secara ganas. "Abang, kaki kita cramp, adui, adui", sambil pukul laju-laju badan suami. Memang drama betul I ni.

Dan suami, bangun dengan secara paksa dan pantas betul, "Mana, kaki mana"... "Ni, ni, ni"... Sambil angkat kaki yang sakit tuu. Sabar ajela, suamiku.

Dan memang, sentuhan dari suami adalah pengubat segalanya. Sekejap aje dah reda sakitnya. Memang sekejap je la. Dalam 2 3 minit dah boleh lena semula. Hehehe.

Tak ucap terima kasih pun pada suami, terus layan mata, syoknya tidur. Selalu fikir, nanti dah ada baby, tak dapat dah tidur lena 9 jam sehari. Jadi, masa ni lah kita bantai tidur lama-lama. Hehehehhe.

Dan ini, bakal jadi kenangan indah dalam melayari perjalanan selama mengandungkan anak kami.
Kaki cramp.
Bangun tengah-tengah malam semata nak p toilet bukan sambung buat tahajjud pun. Aduhai.
Suami tolak semua job outstationnya semata kerana isteri yang sedang sarat ni ha.
Pengorbanan orang kata.

Sungguh, tak sabar rasa nak tunggu baby ni keluar. 
Tapi, jauh di sudut hati, rasa sangat rindu waktu-waktu yang telah dilalui sepanjang pregnantkan baby ni.
Dengan emosinya. Dengan rasa malasnya. Dengan rasa tidak dayanya. Dengan pelbagai rasa lah.

Erm, doakan semoga saya selamat bersalin dan proses bersalinkan anak ini dipermudahkan olehNya.
Amin.